PROJECTE DESCOBRIM VIC

A l’escola la Sínia estem portant a terme el projecte “Descobrim Vic” amb els alumnes de segon de primària. Aquest projecte està encaminat a conèixer els edificis més emblemàtics del casc antic de la ciutat des d’una vessant arquitectònica, històrica i d’ús. Aquest es desenvolupa amb la col•laboració de diferents agents socials que ens ajuden a fer aquesta descoberta a partir de la vivència directa enriquint el treball escolar amb experiències en primera persona. Els alumnes de segon han format diferents grups els quals es convertiran en coneixedors experts dels edificis de manera que després ells seran capaços de poder explicar-ne les característiques físiques i històriques als seus companys.

Per poder iniciar el projecte hem engegat un engranatge que ha mobilitzat diferents agents de la ciutat. El primer pas del procés el va articular l’Ajuntament juntament amb la responsable del servei de Llengua i Cohesió Social del Departament d’Ensenyament els quals han facilitat l’accés i contactes per poder accedir a l’interior d’edificis emblemàtics de la ciutat ja que l’essència del projecte recau en descobrir els petits bocins de la història de la ciutat. Entitats com l’escola Santa Caterina, el Patronat d’Estudis Osonencs, l’Orfeó Vigatà, el teatre de l’Atlàntida, el Bisbat de Vic o l’Hospital de la Santa Creu han col•laborat desinteressadament i amb l’únic afany de poder oferir una bona acollida als nostres alumnes.

Per altra banda els avis del casal Mossèn Guiteras han sigut claus a l’hora de dur a terme aquest projecte, ja que ells ens han estat els guies en aquestes descobertes. Establint un intercanvi intergeneracional, fomentant la figura dels avis com a font de coneixement, ens han ajudat a conèixer les transformacions dels diferents edificis. Sovint ens han aportat anècdotes de la vida quotidiana de la seva infantesa i joventut facilitant als infants un coneixement pròxim de temps passats. Aquest intercanvi a la vegada ens ajuda a enfortir els vincles dels nostres alumnes amb l’entorn social proper fomentant la figura del voluntariat en l’entorn escolar.

Paral•lelament els alumnes de la facultat d’educació de la Universitat de Vic, dins el context de l’assignatura d’educació artística, ens han acompanyat a desenvolupar un treball artistic-matemàtic encaminat a l’observació i identificació de les formes geomètriques que s’amaguen en cada edifici. D’aquesta manera doten a l’alumnat d’eines i estratègies per tal que posteriorment siguin capaços de crear una representació a escala de l’edifici als tallers de la universitat.

El resultat final d’aquest treball serà la construcció conjunta d’una maqueta del casc antic de la ciutat amb els respectius edificis treballats la qual s’acompanyarà d’uns plafons que recolliran la tasca d’investigació i documentació realitzada. Una maqueta que resumirà el treball interdisciplinar elaborat al llarg de tot un trimestre del projecte “Descobrim Vic”, una descoberta de la nostra ciutat.

Tags: